Vánoční výšlap na Kyšperk a k pomníkům

25.12.2014 12:00

    Na 1. svátek vánoční se nám nechtělo sedět doma a chtěli jsme popřát trochu pohybu nejen nám, ale i našim psím miláčkům. Takže jsme se rozhodli vyrazit někam po okolí Ústí. Tentokrát vyhrály Krušné hory a zřícenina hradu Kyšperk. Zaparkovali jsme v Krupce a pěšky vyrazili do kopců. Většinu času jsme mohli hafany nechat na volno a tak se pěkně proběhli.

    Na hradě jsme prozkoumali všechna možná zákoutí a také část podzemí. Po několika společných snímcích jsme se vydali zpátky k autu. Po cestě se naši salašníci stačili smočit i v potoce. Zima, nezima. :)

 

    Jelikož nám zbývalo ještě dost času, vypravili jsme se prohlédnout si nedaleké pomníky napoleonských válek. Tentokrát jsme si vybrali pomník ruský a hromadný hrob cca 10.000 padlých vojáků z roku 1813. Nad pomníkem jsme podumali, jaký to tenkrát asi musel být masakr. Navíc jsme se dozvěděli, že padlí byli sneseni a pohřbeni až rok po bitvě, na přkaz majitele pozemku. Do té doby nikoho nezajímali (!). Udělali jsme ještě pár fotek a téměř za tmy vyrazili domů.